Turcia
Turcia este o natiune in vestul Asiei si sud-estul Europei. Marea majoritate a Turciei este compusa din teritoriul Asiatic al Anatoliei, o mare peninsula muntoasa.

Turcia Asiatica si Turcia Europeana sunt separate de trei cai maritime de mare importanta strategica: Marea Marmara, Stramtoarea Bosfor si Stramtoarea Dardanele. Impreuna, ele formeaza singura cale pe apa dintre Mare Neagra si Marea Egee.

Suprafata totala a Turciei este de 779,452 km patrati. Anatolia, partea de est a Turciei, formeaza aproximativ 97% din suprafata totala a tarii. Cea mai mare parte a Anatoliei este muntoasa si arida, cu exceptia unor mici campii de-a lungul tarmurilor marilor Egee, Neagra si Mediterana.

Populatia Turciei este de 68 109 469 (estimat in 2003). Densitatea medie a populatiei este de 87 persoane/km patrat.

Ca vecini are Marea Egee si Grecia la vest, Bulgaria la nord-vest, Marea Neagra la nord, Georgia, Armenia si Azerbaidjian la nord-est, Iran la est, Irac, Siria si Marea Mediterana la sud.

Tarmul sau este vast si formeaza aproximativ trei sferturi din granita tarii.

Peisajele din Turcia sunt variate, de la campii fertile in nord-vest si sud-est la vai mari cu rauri in vest si munti inalti in est.

Tarmurile regiunilor Egee si Mediteraneana in vest si sud sunt inguste si deluroase. Langa coasta Mediteraneana, varfurile Muntilor Taurus ajung la 3 700 m. De-a lungul coaste Egee, o serie de creste joase se ridica la est pana la o altitudine medie de la 1500 la 1850 m; cateva varfuri se apropie de 3 050 m. Vaile largi si plate dintre creste au cele mai productive soluri din Turcia.

La nord, tarmurile Anatoliene ale regiunii Marii Negre se ridica direct de la apa la inaltimile Muntilor Anatoliani din Nord. Anatolie de vest, in partea centrala de vest a tarii, este formata din lanturi de munti neregulate si vai interioare care separa coasta Egeeana de Platoul Anatolian, cea mai mare regiune geografica din Turcia.

Anatolia de est este cea mai muntoasa regiune a Turciei; Muntele Ararat este cel mai inalt varf din tara cu 5 165 m. Multi crestini si evrei cred ca acesta este acelasi Munte Ararat mentionat in biblie ca locul unde s-a oprit Arca lui Noe. Aceasta regiune este izvorul Tigrului si Eufratului-doua din raurile principale ale Asiei. Anatolia de sud-est este un platou deluros inchis la nord, est si vest de munti.

LOCALITATI

Ankara (6 unitati)
Ankara (cunoscuta sub numele de Angora pana in 1930, si in perioada clasica Ancyra), este capitala Turciei si al doilea cel mai mare oras al tarii dupa Istanbul. Are o populatie de 3.482.000 locuitori (2003). In acelasi timp este capitala provinciei cu ac
Bodrum (48 unitati)
Bodrum, cu atmosfera sa boema, este un oras magic situat pe coasta egeeana, pe o peninsula in apropierea insulei Kos. Este un bun punct de pornire intr-o calatorie de-a lungul coastei cariene, cu panorama sa de mitologie si istorie, cu o arhitectura tipic
Canakkale (4 unitati)
Canakkale se afla in partea asiatica a stramtorii Dardanele, fiind cea mai ingusta (1 km latime). Partea europeana se numeste Eceabat. Stramtoarea Dardanele separa continentele Asiei si Europei si leaga sudul Marii Egee cu nordul Marii Marmara.
Istambul (75 unitati)
Cunoscut ca si capitala capitalelor, Istambul este singurul oras din lume care se rasfrange pe doua continente si care a fost capitala de-a lungul a doua imperii consecutive: cel Crestin Bizantin si cel Otoman Islamic.
Izmir (9 unitati)
Izmir este al treilea oras din Turcia ca populatie si al doilea port, dupa Istanbul si este situat pe tarmul Marii Egee, in apropierea Golfului Izmir. Orasul are 9 districte metropolitane (Balcova, Bornova, Buca, Cigli, Gaziemir, Guzelbahce, Karsiyaka, Ko
Kusadasi (52 unitati)
Kusadasi este unul dintre cele mai importante orase turistice din Turcia. Este situat la 90km de Izmir in provincia Aydin, pe coasta marii Egee. Kusadasi este o destinatie de notat pentru turistii ce vor sa petreaca vacanta de vara la soare.
Marmaris (96 unitati)
Statiunea situata intr-un frumos golf care iti taie respiratia, in locul de intalnire dintre marea Egee si marea Mediterana, statiunea Marmaris este inconjurata de o minunata padure de pini care te duce cu gandul la liniste si armonie. Portul, aproape per
Pamukkale (10 unitati)
Pamukkale este o localitate plina de mister, considerata de romantici unul dintre cele mai bune locuri de vizitat. "Perla" Turciei atrage din ce in ce mai multi turisti, chiar daca unii dintre ei nu vin doar o data in acest loc cu adevarat deosebit. Pamu
Antalya (76 unitati)
Antalia este capitala regiunii mediteraneene, cu 1,5 milioane locuitori si mai mult de 300 zile insorite pe an, la distanta de o ora si 30 minute cu masina de muntii Toros.

Contact

Challenge Turism Agency
Adresa: Str. Lucian Blaga, Nr. 4, Bl. M110, Et. 4, Ap 14,
Sector 3, Bucuresti
Telefon fix: 031 405 64 92
Fax: 031 405 64 92
E-mail: office@challengeturism.ro
Web: www.challengeturism.ro